Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni hogy kell másodfokú törtes egyenleteket megoldani ily módon?

Főoldal » Középiskola » Matematika
419
Az 1.kép az hogy órán hogy csináltunk egy mintafeladatot, a 2.képen meg a házik vannak amiket századik nekifutásra se tudok megoldani :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Pedig nem nehéz, hidd el!

Így kell csinálni:

`a)`

`3/x-2/(x+2)=1`

Kikötés:
`x≠0`
`x≠-2`

`3/x-2/(x+2)=1` `//*x(x+2)`

`3(x+2)-2x=x(x+2)`

`3x+6-2x=x^2+2x`

`x^2+2x-x-6=0`

`x^2+x-6=0`

`a=1`

`b=1`

`c=-6`

Megoldóképlet:

`x_1=(-1-sqrt(1^2-4*1*(-6)))/(2*1)=-3`

`x_1=(-1+sqrt(1^2-4*1*(-6)))/(2*1)=2`

`M={-3; 2}`

A másikat pont ugyanígy:

`3/x+2/(x+4)=1`

Kikötés:
`x≠0`
`x≠-4`

`3/x+2/(x+4)=1` `//*x(x+4)`

`3(x+4)+2x=x(x+4)`

`3x+12+2x=x^2+4x`

`x^2+4x-5x-12=0`

`x^2-x-12=0`

`a=1`

`b=-1`

`c=-12`

`x_1=(1-sqrt((-1)^2-4*1*(-12)))/(2*1)=-3`

`x_2=(1+sqrt((-1)^2-4*1*(-12)))/(2*1)=4`

`M={-3; 4}`
0