Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1231
4. Egy derékszögű trapéz alakú földterület AB alapja 400 méter, a rá merőleges AD oldal 160 méter hosszú. Megmérték még az alapon fekvő ABC szöget, ez kb. 530-nak adódott.
a) Milyen hosszú kerítéssel lehet körbekeríteni a földterületet, ha az AB oldallal párhuzamos CD oldalra nem húznak kerítést?
b) Hány hektár nagyságú a földterület?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Kezdjük azzal, hogy szétválasztjuk egy háromszögre és egy téglalapra (ha jól betűzted be-> az AB oldal van alul és az A bal oldalon és a betűt balról jobbra jönnek), ehhez vezessük be K-t, K az AB szakaszon ott va, hogy KBC egy derékszögű háromszög és AKCD egy téglalap.
Ezekből a
terület: T(KBCD) + T(AKCD)
a kerítés pedig: AB + BC + AD

2. A háromszög:
Van egy derékszögű háromszögünk, ha lerajzolod látszik, hogy KC oldal = AD oldallal, tehát 160m, szemközti szöge pedig 53(fok). Ugye a tangens 53 fok megadja a mellette lévő(KB) oldal és a szemközti(KC=160m) oldal hányadosát KB/160=tg(53)=1.327, ebből kijön, hogy a KB oldal 120,57 m.
Ebből:
Terület = a*b/2 itt: 160*120,57/2 = 9645.6m3
és pitagorasszal kitudod számolni BC oldalt is (200,34 méter lesz.)

3. A téglalap:
Egyik oldala megvan AD= 160
Másik oldala AK= AB-KB= 400-120,57 = 279.43m
Ezt a kettőt összeszorozva kapod meg a téglalap területét. T=44708m3

4. Most adjuk össze a kettőt: 44708m3 + 9645.6m3 = 54354.4 m3 ennyi lesz a terület, ez hektárban(egy hektár 10 000m3): 5,4 hektár.

5. A kerítéshez meg meg van minden adatunk:
AB + BC + AD = 400m + 200,34m + 160m = 760.34m

@Mr John https://ehazi.hu/q/11959/
1