Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
438
Előre köszönöm annak, aki levezeti nekem!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

pH = 11,3 `rightarrow` pOH = 14-pH = 2,7

`[OH^-]` = `10^(-2.7)` = `2*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)` = `c_(KOH)`

Ez a készített oldat koncentrációja.

5 `dm^3`-ben van `5*2*10^(-3)` = 0,01 mol KOH = `0.01*56` = 0,56 g KOH

A kiindulási oldatunkban is ennyi a KOH menyisége.

Ez a mennyiség van tízszerennyi oldatban (10 %-os), vagyis 5,6 g a kiindulási oldat tömege.

A kiindulási oldat térfogata tehát:

`V=m/rho` = `5.6/1.09` = `ul(color(red)(" 5,14" " cm"^3))`.
2