Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
410
Egy mértani sorozat első tagja -3, az ötödik tag -48. Számítsa ki a sorozat nyolcadik tagját, valamint az első 8 tagösszegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1=-3`

`a_5=-48`


`a_n=a_1*q^(n-1)`

`-48=-3*q^4`

`q^4=16`

`q=root(4)(16)=2`


`a_8=-3*2^7=-384`


`S_8=a_1*(q^n-1)/(q-1)`

`S_8=-3*(2^8-1)/(2-1)=-769`
Módosítva: 3 éve
0