Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
380
Összekeverünk 6 cm3 0,05 mol/dm3 koncentrációjú HCl oldatot és 14 cm3 0,01 mol/dm3 koncentrációjú H2SO4 oldatot. Mekkora lesz a keletkező oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
6 `cm^3` HCl-oldatban van `6/1000*0.05` = 0,3 mmol HCl ; ebben van 0,3 mmol `H^+`

14 `cm^3` `H_2SO_4`-oldatban van `14/1000*0.01` = 0,14 mmol `H_2SO_4` ; ebben kétszerannyi a hidrogénion mennyisége, vagyis 0,28 mmol.

Összeöntve:

20 `cm^3` oldatban van 0,28+0,3 = 0,58 mmol `H^+`

1000 `cm^3` oldatban van `0.58/20` = 0,029 mol `H^+`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(0.029)` = `ul(color(red)("1,537"))`.
0