Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

25 feladat.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
373
8 osztály



Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Itt a megoldás: x+y=10 a két számjegy összege, felcseréléssel (10y+x) lesz a kétjegyű szám, míg ha az eredeti szám a (10x+y) volt, akkor felírható a következő egyenlet is : 2×(10y+x)=1+(10x+y), tehát ez utóbbiból 20y+2x=1+10x+y, (19y-8x)=1, így most visszaírhatjuk az első egyenletből y=(10-x) -et, kapjuk: 19×(10-x)-8x=1, 190-19x-8x=1, vagyis 190-27x=1, 27x=189, ebből pedig x=7-et fogjuk megkapni. Így y értéke: y=(10-7)=3 lesz.

Eredeti szám: 73 volt, felcserélt szám a 37 lehetett valószínűleg! :)

Üdv.: Á. Csaba Debrecenből (47 éves, matematika-kémia volt eHázi-s korrepetáló, segítő)
0