Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1388
3. Egy épület homlokzata egyenlőszárú háromszög alakú. A háromszög alapja 6 méter, szárai 5 méter hosszúak.
a) Mekkora a homlokzat felülete?
b) Mekkora szöget zár be a háztető síkja a vízszintes talajjal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először számoljuk ki a magasságot. A magasság egyenlő szárú háromszög esetén felezi az alapot, így két egybevágó derékszögű háromszög jön létre. A létrejött derékszögű háromszög egyik átfogója az alap fele (3 cm) a másik átfogója a magasság, átfogója pedig az egyik szár (5 cm).

Pitagorasz-tétel segítségével:
52 = 32 + ma2
ma2 = 52 - 32
ma2 = 16
ma = 4

Kis háromszög területe a*ma/2 azaz 3*4/2 = 6

Eredeti háromszög területe ennek kétszerese azaz 12 cm


A két szár által bezárt csúcsszöget én Koszinusz-tétellel számolnám:

62 = 52 + 52 - 2*5*5*cosx
14 = 50cosx
0.28 = cosx
x = 73,74°

73,74° a bezárt szög.
1