Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trapéz

Főoldal » Középiskola » Matematika
570
46os
45ös
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
4245. Feladat:
Ha a hegyes szöge 60°, akkor a tompa szögét osztó átlója két szabályos háromszögre bontja.
Ezeknek a háromszögeknek a magassága megegyezik a rombusz magasságával: 3 cm.
A 3 cm magasságú szabályos háromszög (Pitagorasz tétel szerint) `2sqrt3` cm oldalhosszúságú.
A területe `2sqrt3 xx 3 /2 =3sqrt3`
Tehát a rombusz területe: `2xx3sqrt3 = 6sqrt3 ~~ 10,39 cm`

4246. Feladat:
Rajzoljuk be a két magasságot a rövidebbik alap két csúcspontjából. (Ez a húrtrapézt két egybevágó háromszögre és egy téglalapra bontja.)
A két magasság 3 részre osztja a hosszabbik alapot. (2 db 3 cm-es és 1 db 6 cm-es szakaszra.)
Írjuk fel a `bb"Pitagorasz-tételt"` az egyik háromszögre:
`3^2+m^2 = 5^2`
`9+m^2=25`
`m^2=16`
`m=4`

Trapéz területét a következő képlettel számolhatjuk ki:
`T=(a+c)/2xxm`
`T=(12+6)/2xx4`
`T=36 cm^2`

`bb"Ha a megoldás megfelelő jelöld be, hogy a többiek ne dolgozzanak feleslegesen."`
1