Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
384
Mekkora a 0,7 mol/dm3 koncentrációjú benzoesav pH-ja? (gyenge sav; Kd=6,6*10-5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`C_6H_5-COOH` ⇌ `C_6H_5COO^-` + `H^+`

`c_s` = 0,7 `(mol)/(dm^3)`

`K_s` = `([C_6H_5-COO^-]*[H^+])/([C_6H_5-COOH])` = `x^2/(c_s-x)`

`6.6*10^(-5)=x^2/(0.7-x)`

x = `6.8*10^(-3)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(6.8*10^(-3))` = `color(red)("2,17")`.
0