Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
426
Összekeverünk 6 cm3 pH=1,5 H2SO4 oldatot és 14 cm3 pH=10 NaOH oldatot. Mekkora lesz a keletkező oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

Kénsav:

pH = 1,5 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-1.5)` = 31,62 `(mmol)/(dm^3)`

6 `cm^3` oldatban van `6/1000*31.62` = 0,19 mmol `H^+`

NaOH:

pOH = 14-pH = 4 `rightarrow` `[OH^-]` = 0,1 `(mmol)/(dm^3)`

14 `cm^3` oldatban van `14/1000*0.1` = 0,00266 mmol `OH^-`

`H^+` + `OH^-` = `H_2O`

A hidroxidion elfogy, marad 0,19-0,00266 = 0,1874 mmol `H^+` ; ez lesz 20 `cm^3` oldatban.

1000 `cm^3` oldatban van `1000/20*0.1874/10^3` = `9.367*10^(-3)` mol `H^+`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(9.367*10^(-3))` = `color(red)("2,03")`.
0