Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
424
Összekeverünk 17 cm3 pH=5 HCl oldatot és 3 cm3 pH=1 H2SO4 oldatot. Mekkora lesz a keletkező oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
I. 17 `cm^3` oldatban van `17/1000*10^(-5)` = `1.7*10^(-7)` mol `H^+`

II. 3 `cm^3` oldatban van `3/1000*0.1` = `3*10^(-4)` mol `H^+`

Összeöntjük:

20 `cm^3` oldatban lesz `3.0017*10^(-4)` mol `H^+`

1000 `cm^3` oldatban van `1000/20*3.0017*10^(-4)` = `1.50085*10^(-2)` mol `H^+`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(1.50085*10^(-2))` = `color(red)("1,824")`
0