Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8. matematika feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3847
Egy cég vezetése az éves jutalomalapot legeredményesebb dolgozói között akarta szétosztani. A javaslat szerint Andrea, Béla, Csaba és Dénes kapott volna jutalmat, az egyes jutalmak aránya az előbbi sorrendnek megfelelően 1 : 2 : 3 : 4.
Közben kiderült, hogy akinek a teljes jutalomalap ötödét szánták, súlyos hibát követett el. A vezetés úgy döntött, hogy a 16 000 forintot is szétosztják a mások három dolgozó között úgy, hogy az ő jutalmaik aránya ne változzon.
a. Hány forint a jutalomalap?
b. Név szerint ki nem kap jutalmat a négy dolgozó közül?
c. A kiosztott jutalmak közül mennyi volt a legkevesebb?
d. Mennyi volt a legnagyobb kiosztott jutalom?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A:B:Cs:D=1:2:3:4=1x:2x:3x:4x
Összesen 10x, ennek az ötöde 2x, tehát Béla pénzét vették el, ami 16000 Ft, tehát 10 x=80000Ft.
a)160000 Ft
b) Béla
c) x, tehát 8000 Ft
d) 4x, tehát 32000 Ft
0