Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
657
100g vízbe 28,4g kristályviz-mentes na2co3-ot teszünk aminek egy része 20 fokon feloldódik (telített oldat keletkezik) valamint a fel nem oldódott na2co3-bol olyan kristályos szilárd anyag jön létre,amelybe vízmolekulák lépnek be a na2co3 x 10 h2o összetételben. A folyamat végén a folyadék es a szilárd anyag tömege ugyanannyi,mint a kiinduláskor volt
Hány tömeg%-os a telített Na2CO3 oldat?
Hány g Na2CO3-ot old fel a 100 g víz 20°C-on?
Hány db Na-iont tartalmaz a telített oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3*10H_2O)` = 286 `g/(mol)`

Kiindultunk 100 g vízvől (folyadék) és 28,4 g `Na_2CO_3`-ból (szilárd).

A kristályosítás végén lett 100 g telített oldat és 28,4 g `Na_2CO_3*10 H_2O`.

28,4 g kristályvizes só megfelel `28.4/286*106` = 10,526 g vízmentes sónak.

28,4-10,526 = `ul("17,874 g")` vízmentes só lesz a 100 g oldatban, ennyi tömeg%-os a telített `Na_2CO_3`-oldat.

100-17,874 = 82,126 g vízben van 17,874 g só.

100 g vízben van `100/82.126*17.874` = `ul("21,76 g")` `Na_2CO_3`-ot old fel 100 g víz.

17,874 g `Na_2CO_3` az `17.874/106` = 0,169 mol, ebben kétszerannyi mol nátriumion van, vagyis 0,338 mol. Ezt még szorzod az Avogadro-állandóval és megkapod, hogy hány darab nátriumiont tartalmaz az oldat (`2.023*10^(23)` db).
0