Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebesség

Főoldal » Középiskola » Matematika
1425
Ha Tibor a szokásos tempójában biciklizik 52 km hosszan, akkor 10 perccel több időre van szüksége, mintha 2 km/h-val gyorsabban biciklizne ugyanezen a távon. Mennyi idő alatt tenné meg Tibor az 52 km-es távot a szokásos tempójában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szokásos tempó:
`s=52` `km`
`t=x+1/6` `h`
`v=(52)/(x+1/6)`

Gyorsabb tempó:
`s=52` `km`
`t=x` `h`
`v=52/x`


`(52)/(x+1/6)+2=52/x` `//*x(x+1/6)`

`52x+2x(x+1/6)=52x+26/3`

`52x+2x^2+1/3x=52x+26/3`

`2x^2+1/3x-26/3=0`

`6x^2+x-26=0`

Megoldóképlet alapján:
`x_1=-13/6`
`x_2=2`

Természetesen csak a második jó itt, azaz a megoldás `2` óra.
0