Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika hogyan kell folytatni

Főoldal » Középiskola » Matematika
557
Itt egy példa:
0,777.... 0,7(végtelen szakaszos tizedes tört)= 9/5

A feladat:
0,666......
0,1333......
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
végtelen szakaszos tizedes tört
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
6/9 es 6/45
0

`0.6667= 2/3`
`0.1333=2/15`
1

0,77777... nem `9/5`! Hanem `7/9`.

A másodikat (`0,6666...` lehet fejből tudni, de a többit nem igazán. Viszont egyszerű kiszámolni:
Nevezzük el x-nek:
`x = 0.7777...`
`10x = 7.7777...`
vonjuk ki a másodikból az elsőt:
`9x = 7`
`x = 7/9`

Vagy mondjuk az utolsó:
`x = 0.13333...`
`10x = 1.33333...`
Megint vonjuk ki a másodikból az elsőt:
`9x = 1.2`           `/ ·10`
`90x = 12`          `/ :\ 6`
`15x = 2`
`x = 2/(15)`

0