Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Izotópok, aktivitás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
543
A 4 g tömegű 8 nap felezési idejű 131I radioaktív izotópból hány g bomlik el 11 nap alatt?
Mennyi idő alatt csökken az izotóp mennyisége 0,3 g-ra? Mennyi preparátum kezdeti aktivitása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a)
`m(0)=4` g
`T_(1/2)=8` nap
`t=11` nap

`m(11)=m(0)*2^(-t/T_(1/2))`
`m(11)=4*2^(-11/8)`
`m(11)=4*(1/(2^(11/8)))`
`m(11)=4*(1/(root(8)(2^11)))=1,542` g

Azaz 11 nap múlva ennyi lesz a tömege. `4-1,542=2,458` g bomlik el.

b)
`m(0)=4` g
`m(t)=0,3` g
`T_(1/2)=8` nap
`t=?`

`m(t)=m(0)*2^(-t/T_(1/2))`
`0,3=4*2^(-t/8)`
`0,3=2^2*2^(-t/8)`
`0,3=2^((16-t)/8)`
Vegyük mindkét oldal `log_2`-át!
`log_2(0,3)=(16-t)/8`
`t=29,89` nap alatt.

c)
`A=0,693*(N(0))/T_(1/2)`
`N=n*N_(A)=m/M*N_(A)=(0,004)/(0,131)*6*10^23=1,832*10^22` db atom.
`A=0,693*(1,832*10^22)/(8*24*60*60)=2,65*10^16 Bq`.
Módosítva: 3 éve
0