Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Savanyító öntetet készítünk. Hány liter 10 %-os ecetet higítsunk fel fél liter vízzel, hogy 2%-os salátaöntetet kapjunk?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
428
Savanyító öntetet készítünk. Hány liter 10 %-os ecetet higítsunk fel fél liter vízzel, hogy 2%-os salátaöntetet kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
I. oldat

tömeg: `x`
töménység: `10%`
tömény anyag tömege: `0.1x`

II. oldat

tömeg: `0.5`
töménység: `0`
tömény anyag tömege: `0`

III. oldat

tömeg: `0.5+x`
töménység: `2%`
tömény anyag tömege: `0.02(0.5+x)` vagy `0.1x+0=0.1x`


`0.02(0.5+x)=0.1x`

`0.01+0.02x=0.1x`

`0.08x=0.01`

`x=(0.01)/(0.08)=0.125`


Tehát `0.125` litert kell felhigítani.
0