Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
356
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Feladat

`(2x+1)^(lg(2x+1)-3)=0,01`

`lg((2x+1)^(lg(2x-1)-3))=lg0,01`

`(lg(2x-1)-3)*lg(|2x+1|)=lg \ 10^-2`

`lg(2x+1)^2-3lg(2x+1)=-2`

`lg(2x+1)=t`

`t^2-3t=-2`

`t^2-3t+2=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(3+-sqrt((-3)^2-4*1*2))/(2*1)={(x_1=1) , (x_2 =2):}`


Visszahelyettesítünk.

`lg(2x+1)=1`

`x=9/2`


`lg(2x+1)=1`

`x=99/2`
0