Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérnék, ma még be kellene küldenem.

Főoldal » Középiskola » Matematika
468
Ábrázold az alábbi függvényeket!
y=3x-5
y=0,5+3
y=-3/4x+5
y=(x-3)·(x+3)-(x+2)²
Szerencsétlenségemre erről ált.suliban online volt valami említés.


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
0

Ezek mind elsőfokú, lineáris függvények, amiknek általános alakja: `y=ax+b`

Itt `a` a meredekség, a `b` pedig megmutatja hol metszi az `y` tengelyt a függvény.

Ez alapján akkor:

`1.`

`y=3x-5`

Tehát itt az `y` tengelyt `-5`-nél metszi, és 1 `x` tengely egység alatt hármat lép felfelé az `y` tengelyen.

`2.`

`y=0.5x+3`

`3`-nál metszi az `y` tengelyt, és 2 egység alatt emelkedik `1`-et

`3.`

`y=-3/4x+5`

Az `5`-nék metszi az `y` tengelyt, és `4` egység alatt `3` egységet csökken, mivel negatív, ugye.


`4.`

Ezt át kell alakítani:

`y=(x-3)(x+3)-(x+2)^2=x^2-9-x^2-4x-4=-4x-13`

`y=-4x-13`

`13`-nál metszi az `y` tengelyt, és 1 egység alatt megy 4 egységet lefelé.



A grafikonokról küldöm a képet.
Módosítva: 3 éve
1

Hálás köszönet
0