Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házfeladat sűrgős lene köszönöm ellőre is...

Főoldal » Középiskola » Matematika
341
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezek visszavezethetőek másodfokúra, csak be kell vezetni egy új ismeretlent.

1.

`x^4-20x^2-125=0`

`a=x^2`

`a^2-20a-125=0`

Megoldóképlet:
`a_1=-5`
`a_2=25`


`x^2=-5`
A valós számok halmazán nincs megoldás.

`x^2=25`

`x=+-5`

`M={-5; 5}`

2.

`x^6-4x^3-5=0`

`a=x^3`

`a^2-4a-5=0`

Megoldóképlet:
`a_1=-1`
`a_2=5`

`x^3=-1`

`x=root(3)(-1)=-1`

`x^3=5`

`x=root(3)(5)`

`M={-1; root(3)(5)}`


3.

`sqrt(x-5)=x`

Vagy csinálsz kikötést, vagy ellenőrzől. Én most inkább az előbbit.

`x-5>=0`

`x>=5`

És akkor most oldom meg:

`sqrt(x-5)=x` `/^2`

`x-5=x^2`

`x^2-x+5=0`

Megoldóképlet:
nincs megoldás, mert negatív lesz a diszkrimináns.

`M=O/`
0