Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki ellenőrzéssel levezetné légyszi ezeket a másodfokú egyenleteket?

Főoldal » Középiskola » Matematika
332
(3x-4)^2-(6x-7)^2=0

(2x-4)(x-2)=12x+8
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
`(3x-4)^2-(6x-7)^2=0`

`(9x^2-24x+16)-(36x^2-84x+49)=0`

`9x^2-24x+16-36x^2+84x-49=0`

`-27x^2+60x-33=0`


Megoldóképlet alapján:
`x_1=1`

`x_2=(11)/9`


`M={1; 11/9}`



`(2x-4)(x-2)=12x+8`

`2x^2-4x-4x+8-12x-8=0`

`2x^2-20x=0`

`2x(x-10)=0`

Egy szorzat akkor nulla, ha az egyik tényezője nulla:

`2x=0`

`x_1=0`

vagy

`x-10=0`

`x_2=10`


`M={0; 10}`
Módosítva: 3 éve
0

Jajj, basszus nem ellenőriztem!


Egy pillanat..
Módosítva: 3 éve
0

1.

`x=1`

`(3*1-4)^2-(6*1-7)^2`

`(-1)^2-(-1)^2=0`

`0=0`

`x=11/9`

`(3*11/9-)^2-(6*11/9-7)^2`

`(33/9-36/9)^2-(66/9-63/9)^2`

`1/9-1/9=0`

`0=0`



2.

`x=0`

Baloldal:

`(2*0-4)(0-2)=(-4)(-2)=8`

Jobboldal:

`12*0+8=8`

`8=8`


`x=10`

Baloldal:

`(2*10-4)(10-2)=16*8=128`

`12*10+8=120+8=128`
0