Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat.kémia házimat!

Főoldal » Középiskola » Kémia
549
Kérlek benneteket, hogy segítsetek megoldani a feladatokat:
48. Létezhet-e olyan kénvegyület, amelyiknek a gőze kisebb sűrűségű a levegőnél?

49. Melyik levegőnek kisebb a sűrűsége: a száraznak vagy a nedvesnek?

50. Melyik az a szénhidrogén, amelyiknek a sűrűsége - azonos állapotban - megegyezik a nitrogén
sűrűségével?

53. Igaz-e az az állítás, hogy bármely gáz vagy gázelegy 1 m²-ében 25 °C-on és standard nyomáson
azonos anyagmennyiségű gáz van? Ha igaz, pontosan mennyi ez az anyagmennyiség?

*54. A nátrium-hidrogén-karbonát két azonos tömegű adagja közül az egyiket kihevítjük, majd
mindkét adagra feleslegben vett sósavat öntünk. Melyik esetben fejlődik több gáz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia, általános
-1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

48. Nincs ilyen kénvegyület a móltömege miatt (32 g/mol), a levegőé meg 29 g/mol kb., így csak a kéngőz vagy más kénvegyület gőzállapotban alkothat a levegővel kisebb móltömegű elegyet.

49. A nedvesé a kisebb, mivel a víz móltömege 18 g/mol, ez jóval kisebb a száraz levegő 29 g/mol móltömegénél, s a kettő keveredése (elegye) kisebb moláris tömeget fog eredményezni, mint 29 g/mol.

50. A nitrogénnek 28 g/mol a móltömege, ilyen móltömegű szénhidrogén (12x+y=28 egyenlet egyetlen egész megoldásait keressük) csak az etilén (vagy etén) lehet, így ez lesz a megoldás!

53. Igaz, mert 24,5 dm³ -re is érvényes a törvény, ekkor pontosan mindenféle gáz 1 móljáról van szó. 1000 dm³-ben aránypárral kiszámolhatjuk, hogy (1000/24,5)= 40,8163 mol-nyi gázról van itt szó, de ezt az anyagmennyiséget természetesen bármilyen féle gázból vehettük, vehetjük.

54. Legyen 10-10 gramm a két minta. Az egyiket kihevítve az nátrium-karbonáttá fog alakulni (azaz szódává):
2 NaHCO₃ → Na₂CO₃ + CO₂⇑ + H₂O⇑, a vízgőz és szén-dioxid 100 fok felett elmegy így marad a szóda. A sósavas egyenlet: Na₂CO₃ + 2 HCl → 2 NaCl + CO₂⇑ + H₂O
Eredmény a szén-dioxid móljainak a számára: (6,3095/106)×1,000 = 6,3095/106 = 0,05952 mol gáz. (10 gramm NaHCO₃-ból hevítéssel keletkezett 6,3095 g szóda.)
Másik esetben a szódabikarbónára öntjük a sósavat, akkor:
NaHCO₃ + HCl → NaCl + CO₂⇑ + H₂O egyenlet alapján a képződő gázmennyiség:
(10/84)×1,000= 10/84 = 0,11905 mol gáz, ennyi szén-dioxid képződött.
Tehát a válaszunk: A nem kihevített szódabikarbónából fog több gáz (CO₂) képződni! :)

Remélem tudtam segíteni a válaszaimmal! :)
Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (47 éves, kémia-matek korrepetáló)
1