Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi

Főoldal » Középiskola » Matematika
680
Egy vízszintesen fekvő forgáshenger alakú tartály átmérője és magassága is 1 m. A tartályban 15 cm magasan áll a víz. Milyen magasan lesz a hengerben a víz, ha a tartályt felállítjuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`cos \ alpha/2=35/50=0,7=>alpha/2=45,57°`

`T_("körszelet")=((r*pi*alpha)/(180°)*r)/2-(r^2*sin \ alpha)/2=((50*pi*91,14)/(180°)*50)/2-(50^2*sin \ 91,14°)/2=738,61 \ cm^2`

`V_("víz")=T*m=738,61*100=73.861 \ cm^3`

Ha felállítjuk a tartályt, akkor a víz egy olyan hengert alkot, amelynek alaplapja az 1m átmérőjű körlap. Ennek a hengernek a magassága:

`V/(r^2*pi)=(73.861)/(50^2*pi)=color(red)(9,4 \ cm)`

Tehát a felállított tartályban 9,4 cm magas lesz a víz.
0