Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekáhzi

Főoldal » Középiskola » Matematika
546
Mekkora a forgáskúp kiterített palástjának a szöge, ha az alkotója 13 cm, magassága 12 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ki kell számolnunk a kúp alapkörének a sugarát amit leggkönnyebben egy pitagorasz tétel alkalmazásával tudjuk meghatározni.

`r=sqrt(a^2-m^2)=sqrt(13^2-12^2)=5 \ cm`

A kiterített palást olyan körcikk, amelynek a határoló köríve a kúp alapkörének kerülete, ezért:

`alpha=r/a*360°=5/13*360°approxcolor(red)(138,46°)`
0