Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika U-alakú cső

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
937
Sziasztok! Ebben a feladatban kérném segítségeteket! Előre is köszönöm!!
U-alakú csőben alul higany, az egyik szárban a higany fölött 20 cm magasságú, ismeretlen sűrűségű
folyadékoszlop van. A két szárban a két higanyszint különbsége 1 cm. Mekkora az ismeretlen folyadék
sűrűsége? A higany sűrűsége 13600 kg/m3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, egyetem, u-cső
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Kiválasztunk egy szintet, ahol a hidrosztatikai nyomás egyenlő (piros vastag vonal).

Itt látjuk, hogy 1 cm magas higanyoszlop (jobb oldal) hidrosztatikai nyomása ugyanannyi, mint 20 cm ismeretlen folyadékoszlop hidrosztatikai nyomása.

`p_1=p_2`

`rho_(Hg)*g*h_1=rho_i*g*h_2`

`rho_i=(rho_(Hg)*h_1)/h_2` = `(13600*1)/20` = 680 `(kg)/m^3`.
0