Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
463
Előre is köszönöm szépen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

A készítendő oldat

250 `cm^3`-ében van `250/1000*2` = 0,5 mol kénsav, ami `0.5*98` = 49 g.

A kiindulási kénsavoldat

100 g-jában van 90 g kénsav

Ennek a térfogata V = `m/rho` = `100/1.82` = 54,945 `cm^3`.

54,945 `cm^3` tömény kénsavban van 90 g kénsav

Mennyi tömény kénsavban van 49 g kénsav?

x = `49/90*54.945` = 29,91 `cm^3` tömény kénsavból indultunk ki.

0,5 mol kénsavat közömbösít `2*0.5` = 1 mol NaOH, ami 40 g.

A NaOH-oldat

100 g-jában van 5 g NaOH

Mennyi oldatban van 40 g NaOH?

`m_(NaOH)` = `40/5*100` = 800 g

`V_(NaOH)=m_(NaOH)/rho_(NaOH)` = `800/1.055` = 758,3 `cm^3` NaOH-oldat szükséges a közömbösítéshez.
3