Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ellenállások hőfokfüggése

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1184
Mérje meg az izzólámpa"hideg" ellenállását! -> 9,8 V -ot mértünk
Számítással határozza meg az izzószál bekapcsolt állapotbani hőmérségletét, ha 6V feszültség esetén 1A áram folyik át rajta( Az izzószál volramból készült)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Itt több dolog is sántít.

Egyrészt a 9,8 V nem ellenállás, hanem feszültség, tehát szerintem 9,8 Ω akart az lenni. Vagy ha tényleg a feszültség adott, akkor azt is tudni kellene, hogy közben mekkora áram folyt.

Másrészt ha 6 V feszültség mellett 1 A áram folyik, akkor a meleg ellenállás az Ohm-törvény szerint `R_(mel eg)=(6V)/(1A)=6 Omega`. Viszont a meleg ellenállásnak nagyobbnak kellene lennie a hidegnél.

Ráadásul azt is tudni kellene, hogy a hideg mérés milyen hőmérsékleten zajlott.

Ha mindezek tisztázódnak, akkor az alábbi összefüggést lehet használni: `R_(mel eg)=R_(hideg)*(1+ alpha Delta T)`

Az α tényező a hőmérsékleti együttható, értéke volfrám esetén `alpha~~0.0044 1/(°C)`.
0