Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika. Mozgásos feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
615
Két település között 57 km a távolság. Egy teherszállító autó 72 perc alatt teszi meg az utat, egy személyautó 48 perc alatt.
a, Mekkora a járművek sebessége?
b, Hol találkoznak, ha a személyautó 20 perccel később indul, mint a tőle 57 km-re lévő a településről induló teherszállító autó?
SÜRGŐS LENNE KÖSZÖNÖM! ( 8 osztály)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`s=57` `km`

`t_1=72` `min` `=` `1.2` `h`

`t_2=48` `min` `=` `0.8` `h`

a)

`v_1=s/(t_1)=(57)/(1.2)=47.5` `(km)/h`

`v_2=s/(t_2)=(57)/(0.8)=71.25` `(km)/h`

`b)`

`I.`
`v=71.25` `(km)/h`

`t=x-1/3` `h`

`s=71.25(x-1/3)`


`II.`
`v=47.5` `(km)/h`

`t=x` `h`

`s=47.5x`


`71.25(x-1/3)+47.5x=57`

`(285)/4*(x-1/3)+(95)/2x=57`

`(285)/4x-(95)/4+(95)/2x=57`

`475x=323`

`x=17/25=0.68` `h`


`s_1=71.25(0.68-1/3)=24.7` `km`

`s_2=47.5*0.68=(323)/(10)=32.3` `km`

Tehát az egyik várostól `24.71`, a másiktól `32.3` kilométerre találkoznak.
0