Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
386
Szerintem a tanárunk hibásan írta le, esetleg valaki meg tudná oldani, hogy biztosra menjek? Előre is nagyon köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`H_2SO_4` + 2 `NaOH` `rightarrow` `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(Na_2SO_4)` = 142 `g/(mol)`

A kénsavoldat

10 `cm^3`-ében, aminek a tömege `10*1.31` (ott kettes helyett hármas kell) = 13,1 g; van `13.1*0.4` = 5,24 g kénsav, ami `5.24/98`= 53,47 mmol kénsav.

Ez reagál az egyenlet szerint kétszerannyi, azaz 106,94 mmol NaOH-dal.

1 `dm^3` NaOH-oldatban van 0,21 mol NaOH

Mennyi oldatban van 0,107 mol NaOH?

x = `0.107/0.21*1000` = 509,23 `cm^3` NaOH-oldatra van szükség a közömbösítéshez.

Az összeöntött oldatok tömege:

`m_(H_2SO_4)` = 13,1 g

`m_(NaOH)` = `rho_(NaOH)*V_(NaOH)` = `1.01*509.23` = 514,32 g

Összesen tehát van 13,1+514,32 = 527,42 g oldatunk.

Keletkezik 53,47 mmol `Na_2SO_4`, ami `0.05347*142` = 7,592 g só.

514,32 g oldatban van 7,592 g `Na_2SO_4`

100 g oldatban van `100/514.32*7.592` = 1,476 tömeg%-os a közömbösített oldat sóra nézve.
1