Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
372
Előre köszönöm, ha valaki levezeti nekem!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`CH_3COOH` + `NaOH` ⇌ `CH_3COONa` + `H_2O`

`M_(CH_3COOH)` = 60 `g/(mol)`

Az NaOH-oldat

1 `dm^3`-ében van 0,24 mol NaOH

16,96 `cm^3` oldatban van `16.96/1000*0.24` = 4,0704 mmol

Ez reagál ugyanennyi, vagyis 4,0704 mmol ecetsavval; ez van 5 `cm^3`-ben.

1 `dm^3` ecetben van `1000/5*4.0704*10^(-3)` = 0,814 mol ecetsav.

A háztartási ecet 0,814 `(mol)/(dm^3)`-es.

Tömegkoncentrációban:

`0.814*60` = 48,845 `g/(dm^3)`-es a háztartási ecet.

Tömeg%:

Az oldat

1 `dm^3`-ének a tömege: `m=rho*V` = `1.005*1000` = 1005 g

1005 g oldatban van 48,485 g ecetsav.

100 g oldatban van `100/1005*48.485` = 4,86 tömeg%-os a háztartási ecet.
0