Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

éjfélt üt az óra Mennyi idő múlva zárnak a mutatók pont derékszöget?

Főoldal » Középiskola » Fizika
965
éjfélt üt az óra Mennyi idő múlva zárnak a mutatók pont derékszöget?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ugye az sejthető, hogy nem sokkal hajnali negyed egy után lesz ez a pillanat. Akkor most határozzuk meg egzaktul is. Feltételezem, hogy a mutatók folytonosan mozognak, illetve hogy nincs semmi "trükk" a feladatban (pl. van másodpercmutató is, nem ugyanazon tengely körül forognak stb...).

A nagymutató szögsebessége: `omega_N=(2 pi)/(1h)=(2 pi)/(3600s)=pi/1800 (rad)/s` (avagy ` 1/10` fok/másodperc)

A kismutató szögsebessége: `omega_K=(2 pi)/(12h)=pi/(6h)=pi/21600 (rad)/s` (avagy ` 1/120` fok/másodperc)

Éjfélkor mindkét mutató szögelfordulása 0. Ehhez képest `t` idő elteltével a szögelfordulások `omega_N*t` és `omega_K*t`. Az a kérdés, hogy legkorábban mikor lesz a különbségük `pi/2`:

`omega_N*t-omega_K*t=pi/2`

`t*(omega_N-omega_K)=pi/2`

`t*(pi/1800-pi/21600)=pi/2`

`t*(1/1800-1/21600)=1/2`

`t*11/21600=1/2`

`t=21600/22=10800/11~~981.818s`

Tehát legelőször kicsivel kevesebb, mint 982 másodperc múlva, azaz nagyjából 00:16:22-kor fognak derékszögben állni a mutatók. (Jéé, majdnem pont ekkor tetted fel a kérdésedet, csak 9 perccel késted le. :) )
Módosítva: 8 éve
2

Fizika feladatnak írtad ki, ezért AlBundy nagyon heyesen fizika megoldást adott. Mindenféleképpen értsd meg azt is...

Ez itt matekos, illetve józan paraszti eszes megoldás:

Mondjuk x perccel éjfél után lesznek derékszögben.

Ekkor a nagymutató mennyi fokot fordult el? 1 óra vagyis 60 perc alatt 360 fokot, vagyis 1 perc alatt 360/60 = 6 fokot, ezért x perc alatt 6x fokot.

Ekkor a kismutató mennyi fokot fordult el? 12 óra vagyis 720 perc alatt 360 fokot, vagyis 1 perc alatt 360/720 = 1/2 fokot, ezért x perc alatt x/2 fokot.

A nagymutató 90 fokkal előrébb jár:
6x = x/2 + 90

Már csak meg kell oldani az egyenletet. Ugyanaz jön ki persze, mint AlBundynak.
2