Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segít? - Kémia 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
404
A csatolt képen van a (3-as) feladat. Nem megy.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, kémia, kísérlet, 8. osztály, Munkagüzet
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Kísérlet: A három fehér port tartalmazó kémcsőhöz azonos mennyiségű sósavat adagolok/öntök.
Tapasztalat: az egyik kémcsőnél nincs változás. Kettő esetben lesz változás. Ott az egyiknél záptojás szagot lehet érezni, a másiknál pezsgés látható.
Magyarázat:
A nátrium-klorid és sósavnál nincs változás. NaCl+ HCl= nincs reakció.
A cink-szulfid esetében záptojás (H2S az oka) szagot érzek. ZnS+2 HCl= ZnCl2 + H2S
A kalcium-karbonát esetében pezsgés tapasztalható, és ha égő gyújtópálcát teszek oda, akkor elalszik, ugyanis szén-dioxid is képződik. CaCO3+ 2 HCl = CaCl2+H2O+CO2

0