Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megoldani ezt a feladatot?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
650
Előre is köszönöm a részletes válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
a)
Biztos tanultad, hogy `int_(-oo)^(oo) f(x) dx=1`, vagyis a sűrűségfüggvény alatti teljes területnek egységnyinek kell lennie. A (0, 2) intervallumon a függvény alatti terület egy háromszög területe: `(2/3*2)/2=2/3`. A (2, c) intervallumon pedig egy négyszög területét kell kiszámolnunk: `1/6*(c-2)`. A teljes területnek kell 1-nek lennie: `2/3+1/6*(c-2)=1`, innen `c=4`.

b)
Az eloszlásfüggvény a sűrűségfüggvény integrálfüggvénye: `F(x)=int_(-oo)^(x) f(xi) d xi=1`
Tehát F(x)=
- a (-∞, 0) intervallumon konstans 0
- a (0, 2) intervallumon `x^2/6`
- a (2, 4) intervallumon `x/6+1/3`
- a (4, ∞) intervallumon konstans 1

c)
A sűrűségfüggvényből:
`P(X>3)=int_3^(oo) f(x) dx=int_3^4 1/6 dx=1/6`

Az eloszlásfüggvényből:
`P(X>3)=1-P(X /_ 3)=1-F(3)=1-(3/6+1/3)=1/6`

d)
`mu=int_(-oo)^(oo) xf(x) dx=int_0^2 x^2/3 dx+int_2^4 x/6 dx=17/9`

e)
`sigma^2=int_(-oo)^(oo) (x-mu)^2f(x) dx=int_(-oo)^(oo) x^2f(x) dx-mu^2=int_0^2 x^3/3 dx+int_2^4 x^2/6 dx-(17/9)^2=71/81`
0

Kapsz egy ábrát is a függvényekről.
1