Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromosság

Főoldal » Középiskola » Fizika
2157
Mekkora és milyen irányú az elektromos térerősség a pontszerű 10 a -8-on töltéstől 1 m távolságból? Mekkora erő hat az ide elhelyezett 2•10 a -8-on C törlésre? Hol vannak azok a pontok, amelyekben a térerősség ugyanakkora?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A pontszerű töltés elektromos mezeje: az elektromos erővonalak a pontszerű töltésből kifelé (ha a töltés + ), illetve befelé (ha a töltés - ) irányuló sugarak. Az 1 m távolságban levő pont (legyen "A") is egy ilyen sugáron található.
Adatok:
Q= `10^(-8)` C
d=1 m
`E_A`=?
a) Képlet az elektromos térerősségre: E= `k*(Q/d^2)`
Ebből kiszámolva a megoldás: 90 `N/C`.

b) Az erőt a Coulomb-törvény segítségével számoljuk ki.
F= `k*((Q_1*Q)/r^2)`
Itt a `Q_1` az odahelyezett pontszerű töltés, azaz `2*10^(-8)` C, a Q pedig a középen lévő pontszerű töltés.
A képletből kiszámolva: F=`1,8*10^(-6)` N

c) Az azonos térerősségű pontok pontszerű töltés esetén egy töltés középpontú gömb felületén találhatóak. Ezen esetben: a gömb sugara az "A" pont d távolsága, azaz 1 m lesz.
0