Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1319
Kovács úr kertje 6000 m 2 területű és téglalap alakú. A szemközti sarkokat 130 m hosszú egyenes út köti
össze.
a) Hány méter hosszú a kerítés a kert körül?
b) A kert középpontjából hány fokos szögben látszódnak a kert rövidebb oldalai?
c) Az előző kertje, szintén 6000 m 2 területű, de szabályos háromszög alakú volt, melyben a kút egyenlő
távolságra volt a kert sarkaitól. Mennyit kellett így gyalogolnia a kert bármely sarkából a kúthoz?

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyenek az oldalak a és b, mérjük őket méterben.

Terület:
`a*b=6000`

A szemközti csúcsokat az átló köti össze, erre egy Pitagorasz-tételt írhatunk fel:
`a^2+b^2=130^2=16900`

Ez egy egyenletrendszer az oldalakra. A második egyenlethez adjuk hozzá az első kétszeresét
`a^2+b^2+2ab=16900+12000`
`(a+b)^2=28900`
`a+b=sqrt(28900)=170`

Innen fejezzük ki a b oldalt:
`b=170-a`

És ezt helyettesítsük be a legelső egyenletbe:
`a*(170-a)=6000`
`170a-a^2=6000`
`a^2-170a+6000=0`

Másodfokú egyenletre jutottunk, ebből megvannak a téglalap oldalai: 120 m és 50 m.

a)
A kert körüli kerítés hossza a téglalap kerülete: `2*120+2*50=340` méter.

b)
A kert középpontjából az 50 méteres oldal végpontjaihoz húzott szakaszok az átlók felei. Tehát egy olyan háromszögünk van, amelynek két oldala 65 m, a harmadik pedig 50 m. Mi a 65 méteres oldalak közti szögre vagyunk kíváncsiak (ha jól értem a kérdést). Ezt például a koszinusztételből kaphatjuk meg:

`alpha=arccos((65^2+65^2-50^2)/(2*65*65))~~45.24°`

c)
Ha a szabályos háromszög oldala `c`, akkor a területe `sqrt(3)/4 c^2`. Most tudjuk, hogy ez a terület 6000, innen a régi kert egy oldala `c=sqrt(24000/sqrt(3))`. A kút és a kert egy sarkának távolsága nem más, mint a háromszög köréírt körének sugara, ez `R=c/sqrt(3)=sqrt(8000/ sqrt(3))~~68` méter.
0