Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
644
12.) Számítsd ki az a és b számok számtani és mértani közepét,ha: a) a=√17+1 és b=√17-1 c) a=√2008+6√2 és b=√2008-6√2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Számtani közép: `(a+b)/2`

Mértani közép: `sqrt(ab)`

`a)`

`(sqrt(17)+1+sqrt(17)-1)/2=(2sqrt(17))/2=sqrt(17)`

`sqrt((sqrt(17)+1)*(sqrt(17)-1))=sqrt(17-1)=sqrt(16)=4`

`b)`

`(sqrt(2008)+6sqrt(2)+sqrt(2008)-6sqrt(2))/2=(2sqrt(2008))/2=sqrt(2008)`

`sqrt((sqrt(2008)+6sqrt(2))*(sqrt(2008)-6sqrt(2)))=`

`=sqrt(2008-36*2)=sqrt(1936)=44`
1

És még valami 9) Számítsd ki,az a²-b² értékét,ha a-b=5√2
0