Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi a keverék aránya?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
336
Teri néni a piacon kétfajta vajat árul. Egy kg vaj az első fajtából 10 forintba, a második fajtából 6 forintba kerül. Egy vásárló 120 dkg olyan vajat kér, amelynek kilogrammonkénti ára 7 forint. Mennyi vajat használ fel Teri néni a keveréshez az egyes fajtákból külön-külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
I. vaj:

kg: `x`
ár/kg: `10`
ár: `10x`

II. vaj:

kg: `1.2-x`
ár/kg: `6`
ár: `6(1.2-x)`

III. vaj:

kg: `1.2`
ár/kg: `7`
ár: erre írom fel az egyenletet:

Egyenlet:

`10x+6(1.2-x)=7*1.2`

`10x+7.2-6x=8.4`

`4x=1.2`

`x=0.3`

Tehát az egyikből `0.3`, a másikból pedig `1.2-0.3`, azaz `0.9` kg-t használt fel.
0