Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány hektár

Főoldal » Általános iskola » Matematika
364
Béla a családi birtokot traktorral szántja fel. Kiszámította, hogy minden nap azonos területet szántva fel a tervek szerint 20 nap alatt végezne. Ha viszont naponta 3 hektárral többet szántana, akkor 15 nap alatt végezne. Hány hektár a családi birtok területe.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`{(x_"hektár" * 20_"nap" = y_"hektár" * 15_"nap"),(x_"hektár" + 3_"hektár" = y_"hektár"):}`

`x * 20 = (x + 3) * 15`
`x * 20 = x * 15 + 3 * 15`
`x * 20 - x * 15 = 3 * 15`
`x * 5 = 45`
`x = 45 / 5 = 9`

A családi birtok 180 hektár amit felszánthat úgy, hogy
`9_"hektár" * 20_"nap" = 180_"hektár"`
vagy
`12_"hektár" * 15_"nap" = 180_"hektár"`
0