Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sikgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1566
Egy téglalap területe 120 cm 2 . Oldalainak számtani közepe 11 cm. Mekkorák az oldalai?

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyenek az oldalak `a` és `b`, mérjük őket centiméterben.

Terület: `ab=120`
Számtani közép: `(a+b)/2=11`

Ezt az egyenletrendszert kell megoldanunk. A második egyenletből fejezzük ki `b`-t:
`b=22-a`

Majd ezt helyettesítsük be az első egyenletbe:
`a(22-a)=120`
`22a-a^2=120`
`a^2-22a+120=0`

Ez egy másodfokú egyenlet, a megoldóképlet alapján a megoldásai 10 és 12. Ha az egyik `a`, akkor `b`-re épp a másik jön ki, tehát a téglalap oldalai 10 cm és 12 cm.
1