Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Természetes logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
629
Volna valaki olyan kedves, hogy elmagyarázza, vagy levezeti nekem, hogy hogy számoljuk ki ezt:?

ln(1-x) = - 0,035

Az "x" értékére lennék kíváncsi.
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
logaritmus, ln, természeteslogaritmus
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mindenekelőtt meg kell tennünk egy kikötést: csak pozitív számnak vehetjük a logaritmusát, tehát `1>x` kell.

A `log_a b` azt adja meg, hogy `a`-t hányadik hatványra kell emelnünk ahhoz, hogy `b`-t kapjunk. Ebből következik, hogy `log_a (a^n)=n`.

Az `ln` függvény a természetes alapú logaritmust jelenti, azt is írhatnánk helyette, hogy `log_e`. Ezek alapján fel tudjuk írni a jobb oldalon álló számot logaritmus alakjában:
`-0.035=ln(e^-0.035)`

Tehát az egyenletünket így is írhatjuk:
`ln(1-x)=ln(e^-0.035)`

Mivel a logaritmusfüggvény kölcsönösen egyértelmű, két szám logaritmusa pontosan akkor egyenlő, ha maguk a számok is egyenlők, vagyis:
`1-x=e^-0.035`

Ezt rendezzük `x`-re, és már kész is vagyunk:
`x=1-e^-0.035~~0.0344`

Ez kisebb 1-nél, tehát megfelel a kikötésnek, valóban megoldás.
1

Ide töltöttem fel a választ:
https://www.geogebra.org/m/r3MMtJ3Q
(2. kép)
1