Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?Koszonom!

Főoldal » Középiskola » Kémia
507
142 g klort buborekoltatnak 100kg vizbe.Szamitsd ki a keletkezett oldat szazalekos koncentraciojat ,abban az esetben ,ha a teljes klormennyiseg feloldodik a vizben.
Valamely c koncentracioju oldat tomege m.
Mennyi vizet kell adagolni ahoz,hogy koncentracioja n-szer kisebb legyen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
142 g = 0,142 kg, ez megy bele 100 kg vízbe, tehát az oldat teljes tömege 100,142 kg.

`0.142/100.142~~0.00142`, tehát a koncentráció kb. 0,142%.

-------------------------------

A `c` koncentrációjú, `m` tömegű oldatban az oldott anyag tömege `c*m`. Ebből szeretnénk `c/n` koncentrációjú oldatot készíteni `m_v` tömegű víz hozzáöntésével. Az oldott anyag tömege marad továbbra is `c*m`, a teljes oldat tömege pedig `m+m_v` lesz. Tehát az alábbi egyenletet írhatjuk fel:

`(c*m)/(m+m_v)=c/n`

Ebből kell kifejeznünk m_v-t:

`m/(m+m_v)=1/n`

`(m+m_v)/m=n`

`1+m_v/m=n`

`m_v/m=n-1`

`m_v=(n-1)*m`

Tehát ha például harmadolni szeretném az oldat koncentrációját, akkor kétszer annyi vizet kell hozzátöltenem, mint amennyi az oldat jelenlegi tömege.
0