Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1755
1 Egy 20 m hosszú medence az egyik végénél 120 cm mély, a másik végénél 160 cm mély, és közben egyenletesen mélyül. Mekkora szöget zár be a vízszintessel a medence alja?
2 Sándor 8 méterre áll egy épülettől. A szemmagassága 1,6 méter. Az épület tetejét a vízszinteshez képest 70°-os emelkedési szögben látja. Milyen magas az épület?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`1.`

`b=20` `m`

`a=1.6-1.2=0.4` `m`

`tgalpha=a/b`

`tgalpha=(0.4)/(20)`

`alpha=tg^(-1)((0.4)/(20))≈1.15°`


`2.`

Van egy derékszögű háromszög, amelynek az egyik befogója `8` `m`, a másik pedig `1.6` `m`, az átfogó pedig az ember szemét az épület talpával összekötő szakasz.

`tgalpha=(1.6)/8`

`alpha=tg^(-1)((1.6)/8)≈11.31°`

És akkor van egy másik derékszögű háromszög:

-átfogója: az ember szemét az épülettel összekötő szakasz

-egyik befogója: az épületet a szemével vízszintesen összekötő szakasz

-másik befogója: az épület magassága `–1.6` `m`

Ismert a hegyesszöge:

`70°-11.31°=58.69°`

A mellette lévő befogó pedig `8` méter.

`tg(58.69°)=x/8`

`x=tg(58.69°)*8≈13.15` `m`

Az épület magassága: `13.15+1.6=14.75` `m`
0