Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kèmia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
441
Segítséget szeretnék kérni a kémia házimhoz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Az oldószer tömege és a tömeg% van csak megadva.

A tömeg% azt jelenti, hogy 100 g oldatban hány g oldott anyag van. Itt 20 tömeg%, azaz 100 g oldatban 20 g oldott anyag van jelen.
Azonban itt jelen esetben ebből az adatból közvetlenül nem tudunk kiindulni, mert csak az oldószer tömege van megadva.
De ekkor sincs baj. Ugyanis ha a 20%-a az oldatnak oldott anyag, akkor a maradék 80% pedig az oldószer. Ugyanis egy oldat oldott anyagból és oldószerből áll.
Jelen esetben az oldószer tömege adott, ezért ebből indulunk ki. Itt akkor a 80%, az 120 gramm lesz.
Konkrétan keressük az oldat tömegét. Azt tudjuk, hogy ennek a számnak a 80%-a az 120 g.
80%------ > 120 g
100%----- > x g
Keresztbe szorozzuk, és x= (100/80)*120 = 150 g.
Az oldat tömege így 150g.
Mivel 20 tömeg%, így a 150 gramm 20%-a lesz az oldott anyag tömege. Azaz 30 gramm. És kész is van!
Ezt az utolsó lépést a következő megoldással is simán csinálhatod.
Oldat tömege= oldott anyag tömege + oldószer tömege
mo=moa+mosz
Rendezed. Így mo-mosz=moa (150-120=30)
0