Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek levezetni ezeket.

Főoldal » Középiskola » Matematika
343
Mindegyiket nullára kell hozni tehát hogy másodfokú legyen és pl így nézzen ki: x²+8x+15=0 (ez csak egy példa) csatoltam képet (a legfelső is beletartozik)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, egyenlet, segítség, dolgozat, Középiskola, levezetés, köszönet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Feladatonként küldöm, hogy tudjad írni közben.

A másodfokú egyenlet megoldóképlete:

`x_(1, 2)=(-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)`

1.

`7x-3x^2+18=2(4x-x^2)-24`

`7x-3x^2+18=8x-2x^2-24`

`7x-3x^2+18-8x+2x^2+24=0`

`-x^2-x+24=0`

`x^2+x-24=0`

Megoldóképlet:
`x_1=-7`
`x_2=6`

`M={-7; 6}`
Módosítva: 3 éve
0

`2.`

`14+(x^2+x)/2-4x=(x-3)/2+(x^2+2)/4-1` `//*4`

`52+2x^2+2x-16x=2x-6+x^2+2-4`

`52+2x^2+2x-16x-2x+6-x^2-2+4=0`

`x^2-16x+64=0`

Vagy beírod a megoldóképletbe, vagy rájössz arra, hogy ez:

`(x-8)^2=0`

`x-8=0`

`x=8`

`M={8}`
0

`3.`

`(x+4)(5-2x)-2=(4-x)(2x+6)+x^2`

`5x-2x^2+20-8x-2=8x+24-2x^2-6x+x^2`

`-3x+18=2x+24+x^2`

`2x+24+x^2+3x-18=0`

`x^2+5x+6=0`

Megoldóképlet:
`x_1=-3`
`x_2=-2`

`M={-3; -2}`
0

`4.`

`(x+2)/x+(2x+6)/(x+3)=2` `//*x(x+3)`

kikötés: `x≠0` és `x≠-3`

`(x+2)(x+3)+x(2x+6)=2x(x+3)`

`x^2+2x+3x+6+2x^2+6x=2x^2+6x`

`x^2+2x+3x+6+2x^2+6x-2x^2-6x=0`

`x^2+5x+6=0`

Megodlóképlet:
`x_1=-3`
`x_2=-2`

A kikötés miatt, csak a `-2` lesz jó.

`M={-2}`
0