Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az elso n tag osszege

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
1+3+5+...2n-1=?
Az n-et honnan tudjuk kiszamolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`=n^2`
számtani sorozat első n elemének összege képlet:
`S_n = (n/2) * [2a_1 + (n – 1)d] =(n/2)[a_1 + a_n]`

tudjuk hogy
első elem: `a_1=1`
utolsó elem: `a_n=2n – 1`
differencia: `d=2`
elemszám: `n`
Ezt használva:
`S_n =(n/2) * (1 + 2n – 1)=n^2`
1