Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
526
Sziasztok! Kérlek segítsetek megoldani a feladatot, illetve ELMAGYARÁZNI! Nem voltam ott órán, és nem igazán értem, köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Elmagyarázom a d, feladatot, a többit eme séma alapján meg tudod oldani.

Van két egyenleted, általában az "egyszerűbből" (amelyben nincs négyzetes tag) érdemes kifejezni a másikat.
Esetünkben az x-5y=6 egyenletből. Ebből kifejezed mondjuk az x et: x = 6+5y

A másik egyenletbe (2x2+3y=-1 beírod a kapott x tagot.
2(6+5y)2+3y=-1
Rendezzük az egyenletet!
2(36+60y+25y2)+3y=-1
72+120y+50y2+3y=-1
50y2+123y+73=0
Alkalmazd a másodfokú egyenlet megoldóképletét:
x1=-1
x2=-1.46

A két kapott értéket helyettesítsd vissza az eredeti egyenletbe (x-5y=6)
-5y=6-(-1)
-5y=7
5y=-7
y1=-1.4

-5y=6-(-1.46)
-5y=7.46
5y=-7.46
y2=1.492
0