Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika lecke

Főoldal » Középiskola » Fizika
2189
A következő feladatban szeretnék segítséget kérni:
Álló helyzetből induló egyenletesen gyorsuló test a 8. s-ban 60 cm utat tesz meg. Mekkora utat tesz meg a 9. s-ban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Szerintem a 60 at el kell osztani 8 al es megkell szorozni 9 el :)
-2

A fenti válasz sajnos nem jó. Azt szerintem tanultad, hogy az ilyen mozgásnál a `t` ideig megtett út `s=a/2 t^2`. A nyolcadik másodpercben megtett utat úgy kaphatjuk meg, hogy kiszámoljuk az első nyolc másodperc alatt megtett utat, és kivonjuk belőle az első hét másodperc alatt megtett utat. Tehát:
`a/2*8^2-a/2*7^2=0.6`

Ha ezt az egyenletet megoldjuk, akkor azt kapjuk, hogy a gyorsulás `a=0.08m/s^2`.

Hasonlóan, a 9. másodpercben megtett úthoz kiszámoljuk az első 9 másodpercben megtett utat, majd kivonjuk belőle az első 8 másodpercben megtett utat:
`0.08/2*9^2-0.08/2*8^2=0.68m`

Vagyis a kilencedik másodpercben 68 cm-t tesz meg.

--------------------------------------

Mutatok egy másik megoldást. Az ilyen mozgással kapcsolatban szerintem azt is tanultad, hogy az egymást követő ugyanakkora időtartamok alatt megtett utak úgy aránylanak egymáshoz, mint a páratlan számok.

Tehát ha `s_i` jelöli az i-edik másodpercben megtett utat, akkor
`s_1:s_2:s_3:s_4:s_5:s_6:s_7:s_8:s_9=1:3:5:7:9:11:13:15:17`

Vagyis `s_9/s_8=17/15`. Most tudjuk, hogy `s_8=60 cm`, tehát `s_9=17/15*s_8=17/15*60cm=68 cm`.
1