Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
517
Légyszíves meg tudnátok csinálni ezeket a feladatokat nagyon fontos lenne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

4
Elöre is nagyon köszönöm
0

Fémek: ozmium, wolfrám, higany, nátrium
Nem fémek: kén, grafit, neon, jód, oxigén
Vegyületek: szőlőcukor, magnézium-oxid, nátrium-klorid, ammónia
Keverék: acél, pétisó, kőolaj, puskapor, bauxit, betadin, amalgám
0

H2SO4:
2 db hidrogén atom + 1 db kén atom+ 4 db oxigén atom van benne. Ekkor előveszed a periódusos rendszert, és megnézed a moláris tömeg adatokat, és szorzod annyival, amennyi a molekulában található.
Moláris tömeg oszlop: (2*1 g/mol) + (32 g/mol) +(4*16 g/mol )= 98 g/mol.
Anyagmennyiség: Itt nekünk 19,6 gramm van. Így ennek fényében az n=m/M összefüggés értelmében: n=(19,6g)/(98g/mol)= 0,2 mol.
n=anyagmennyiség (mértékegysége mol)
M= moláris tömeg (mértékegysége gramm/mol)
m=tömeg (mértékegysége gramm)
Molekulák száma: 1 mol molekulában 6*10^23 darab molekula van, akkor 0,2 molban, pedig 0,2*6*10^23 db van, ez konkrétan 1,2*10*10^23 db. Itt a szorzást a hatossal végezd mindig (0,2*6=1,2 és utána biggyeszted azt hogy 10^23).


CCl4:
1 db szén atom + 4 db klóratom
Periódusos rendszerből megnézve, és beírva a moláris tömegeket: (12 g/mol)+ (4* 35,45 g/mol)= 153,8 g/mol
Ebben az esetben a molekulák száma van megadva. Mivel 1 mol az 6*10^23 db molekula, és itt 1,5*10^23 db van megadva ezért visszafelé számolunk.
6*10*10^23 db molekula ---- > 1 mol
1,5*10*10^23 db molekula --- > x mol
Keresztbe szorzás,és x-re rendezed, így és ki jön, hogy 0,25 mol. Ez mehet itt az anyagmennyiséghez. (ha a tízedik hatványt nem tudod beírni a számológépedbe, akkor csak az előtte lévő számmal számolj, azaz itt az 1,5-öt osztod hattal 1,5/6=0,25)
A tömeget úgy kapod meg, hogy az anyagmennyiséget megszorzod a moláris tömeggel. m=n*M
m=0,25*153,8=38,45 gramm, ez mehet a tömeghez.


Az SO3-nál ugyanígy számolsz, csak eredményeket írok le.
Moláris tömeg: 80 g/mol
Anyagmennyiség: 3/6= 0,5 mol
Tömeg pedig: 0,5*80=40 g


C2H6, ugyanúgy, mint az elsőnél:
Moláris tömeg: 2*12+6*1=30 g/mol
Anyagmennyiség: (19,6g)/ (30 g/mol)=0,653 mol
Molekulák száma: 0,653*6= 3,918*10^23


0

A trícium a hidrogén radioaktív izotópja. Izotóp, azaz benne a neutronok száma eltérő, így a tömegük is a normál periódusos rendszerben láthatótól.
A tricium atomtömege 3 (egy atomban van: 1db proton + 2 db neutron + 1 db elektron, de az elektron tömege elhanyagolható)

Ha 3 gramm tricium tartalmaz 6szor 10 a 23-ikon db atomot,

akkor 1000 g tricium tartalmaz X db atomot.

X=1000*6* 10^23 /3 =2* 10^26 db atom

A kérdésre a válasz:

2*10^26 db elektront és

4*10^26 db neutront tartalmaz 1 kg tricium.

(a 10^26 jelentése: Tíz a huszonhatodikon)
0