Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki érti ezt a feladatot?!

Főoldal » Középiskola » Matematika
420
Matek feladatban kellene segítség. Nem tudom hogyan csináljam meg! :((
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gömb térfogata megeggyezik a kúp térfogatával azaz `V_("gömb")=V_("kúp")`

Az ábrán pontosan látjuk hogy x-et keressük hiszen az adja meg a kúp alapkörének sugarát mely kell a kúp magasságának meghatározásához.

Ezt megtudjuk határozni egy egyszerű pitagorasz segítségével.

`x=sqrt(3^2-2,25^2)=sqrt(3,9375) \ cm`

Számoljuk most ki a gömb térfogatát: `V_("gömb")=(4*r^3*pi)/3=(4*3^3*pi)/3=36pi \ cm^3`

Felírjuk a kúp térfogat képletét behelyettesítünk majd megoldjuk.

`V_("kúp")=(r^2*pi*m)/3`

`36pi=(sqrt(3,9375)^2*pi*m)/3`

`(108pi)/(3,9375pi)=m`

`color(red)(27,43 \ cm)approxm`
0