Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki érti ezt a feladatot?!

Főoldal » Középiskola » Matematika
462
Egy esernyő kinyitva egy olyan gömbsüveg alakú, amelynek alapkörének átmérője 120 cm, magassága pedig 35 cm. Mekkora sugarú az a gömb, amelyből származtatható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gömbsüveg térfogat alapképletét fogjuk használni amit átrendezünk majd behelyettesítünk és megoldjuk.

`V_("gömb süveg")=(pi*m*(3*r_"alapkör"^2+m^2))/6=(pi*35*(3*60^2+35^2))/6=(420875pi)/6 \ cm^3`

Most a másik képlet segítségével ebből vissza számoljuk az eredeti gömb sugarát.

`V_("gömb süveg")=(pi*m^2*(3*r_("gömb")-m))/3`

`(420875pi)/6 =(pi*35^2*(3*r-35))/3`

`(420875pi)/6=(3.675pir-42.875pi)/3`

`1.262.625pi=6*(3.675pir-42.875pi)`

`-22.050pir=-1.519.875pi`

`r=(-1.519.875pi)/(-22.050pi)`

`r=color(red)(68,93 \ cm)`
0